BF i pressen: Giv fædre bedre muligheder for barsel

09-08-2017 af

BF's formand, Tine Jørgensen, efterlyser sammen med en række andre frontfigurer i fagbevægelsen bedre muligheder for barselsorlov til fædre. Ligestilling må i dag også handle om mændenes rettigheder til at være sammen med deres børn, skriver de i et debatindlæg i dagens Politiken.

For at sikre, at det bliver et reelt frit valg, hvordan barslen skal fordeles, skal fædre sikres bedre orlovsrettigheder, skriver BF's formand i Politiken.

Mange mænd vil gerne have mulighed for længere orlov, når de bliver fædre, men økonomi og manglende rettigheder spænder ofte ben for, at det kan lade sig gøre.

-Selvfølgelig påvirker det valget, at mødrene oftest har ret til en langt længere barselsperiode med fuld løn, mens fædrene ofte kun har ret til få eller ingen ugers forældreorlov med løn. For at sikre, at det bliver et reelt frit valg, hvordan barslen skal fordeles, skal fædrene sikres bedre orlovsrettigheder; det kan ske gennem øremærkning af uger via lovgivning, gennem forbedringer af funktionærloven, og det kan ske gennem overenskomstforhandlinger.

- Hvis vi reelt skal stille familierne frit i forhold til at fordele barslen, skal vi give bedre barselsrettigheder til partneren til den gravide. I 2017 bør der ikke være et økonomisk fastlagt mønster, der kommer til at fastholde, at faren går på arbejde mens moren holder hus og familie.

Læs hele debatindlægget her.