BF i pressen: Biblioteksdebat i Radio24syv

02-08-2017 af

Er bibliotekerne i krise, og hvad er egentlig deres primære opgaver? Det var nogle af de emner, BF’s formand var med til at debattere i Radio24syv i juli.

BF’s formand, Tine Jørgensen, deltog i Radio24syv’s kulturmagasin AK24syv mandag den 17. juli, hvor hun debatterede fremtidens biblioteker med Danmarks Biblioteksforenings direktør, Michel Steen-Hansen, og Ole Münster, der tidligere på året selv udgav Bibliotekernes krise, hvor han argumenterer for, at bibliotekerne er i en dyb krise, som de ikke selv vil anerkende.

I Radio24syv beskrev Ole Münster blandt andet, hvordan materialerne er omdrejningspunktet for bibliotekerne, hvordan udlånet af især cd’er er faldende, og at bibliotekerne uden de fysiske materialer ikke har nogen legitimitet. Han pegede dog også på, at bibliotekerne og litteraturen er utrolig vigtige.

Michel Steen-Hansen argumenterede omvendt for, at bibliotekerne ikke er i krise: »De er et sted for mennesker, og de strømmer til bibliotekerne«.

Tine Jørgensen understregede, at Bibliotekarforbundet hilser debatten om bibliotekerne velkommen. Hun ærgrede sig dog over, at udgangspunktet for debatten var, at udviklingen med et faldende udlån af cd’er blev brugt til at tegne et billede af, at bibliotekernes udlån ville gå i nul inden for en overskuelig årrække. Hun ville ligesom Michel Steen-Hansen hellere fokusere på bibliotekernes formidlingsopgave.

- Det handler i høj grad om, at bibliotekaren, informationsspecialisten og kulturformidleren er der, hvor brugerne er, sagde Tine Jørgensen, der blandt andet fremhævede, at formidlingen også sker på de sociale platforme.

- Det er ikke sådan, at bibliotekarernes arbejde kun handler om at købe ind til samlingen og stille den op fra A til Å. Det handler om at få samlingen til at leve og mennesker til at mødes. Og det handler om at få musik, litteratur og kultur ud i lokalområdet.

Hør hele debatten her. Du skal spole cirka en halv time frem i programmet.