Cepos blander mål og middel sammen

11-10-2017 af
Når Cepos argumenterer for, at biblioteksloven skal afskaffes alene på grund af faldende udlånstal, har de misforstået formålet med bibliotekerne, mener BF.

Bibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Måden, de gør det på, er blandt andet ved at stille materialer til rådighed og ikke mindst formidle dem til borgerne. Desværre blander Cepos formål og middel sammen i en artikel fra lørdag den 7. oktober i Berlingske, hvor de gør udlån af materialer til bibliotekernes formål.

I artiklen Hvad skal åben systue, lån af fiskegrej og babymassage på et bibliotek? fremfører Cepos synspunktet, at når borgerne i stigende grad kan købe og streame e-bøger, undergraves folkebibliotekerne. Samtidig mener Cepos, at bibliotekerne med aktiviteter som strikkeklubber og udlån af fiskegrej konkurrerer med private aktører. Derfor vil Cepos starte en debat om bibliotekernes public service-funktion på linje med den, vi i dag ser om DR.

Cepos går så langt som til at foreslå, at biblioteksloven helt skal afskaffes. Den debat deltager BF meget gerne i. BF's formand Tine Segels holdning er klar.

- I en tid, hvor vi hver dag bombarderes med informationer, er der mere end nogensinde brug for folkeoplysende institutioner, som hjælper folk med at navigere i fup og fakta og sikrer, at al den information, der findes, også bliver brugt og sat ind i den rette kontekst. Den opgave kan markedet ikke klare alene. Der er brug for public service-institutioner, som med et ikke-kommercielt sigte understøtter vores fællesskab og demokrati, siger hun.


Se Perspektivs nyhed om artiklen i Berlingske.