Gode informationskompetencer og digital dannelse er værnet mod fake news

21-08-2017 af
BF’s formand mener, at bibliotekarerne kan spille en nøglerolle i forhold til at give befolkningen nødvendige informationskompetencer. Det budskab tager hun med til Kulturmødet Mors, hvor hun skal debattere bibliotekernes rolle i kampen mod fake news med bl.a. kulturministeren.
Under overskriften ”Trumpisme, fake news og behovet for en 5. statsmagt” debatterer BF’s formand, Tine Jørgensen, ved Kulturmødet Mors bibliotekernes rolle i en tid præget af fake news og hurtige nyhedsstrømme. 

I en tid hvor alle borgere er udstyret med deres egen personlige nyhedskanal via sociale medier, skal man holde tungen lige i munden. Hvad er op og ned i en historie, hvad er sandt og falsk, hvilke kilder er troværdige/farvede? 

Kun hvis befolkningen lærer at søge rigtigt, konsultere flere kilder og være nysgerrige på andres synspunkter kan vi forebygge, at fake news bliver for dominerende, mener BF’s formand, som tror på, at bibliotekarerne kan spille en nøglerolle i forhold til at give befolkningen gode informationskompetencer og digital dannelse.

- Borgerne skal selv tage ansvar for at deres evne til at reflektere over nyhedsstrømmen og tage kritisk stilling til den. Men borgerne er ikke alene om den opgave. Dels er der fokus på det i skolen, på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser, hvor også bibliotekarer bidrager til at højne refleksionsniveauet, dels har vi folkebibliotekerne, som både stiller materialer til rådighed og vejleder borgerne, skrev hun i en leder i fagmagasinet Perspektiv i januar 2017.

Hvor og hvornår
Trumpisme, fake news og behovet for en 5. statsmagt.
Deltagere: Kulturminister Mette Bock, MF Mogens Jensen, Steen B. Andersen, MF Carolina Magdalene Maier, Tine Jørgensen
Moderator: Mette Wahlsted
Torsdag d. 24.8. kl 19 – 20

Sted: Værket Sal 2