Overenskomstforhandlingerne kan ende i konflikt

15-12-2017 af
De faglige organisationer i stat, kommune og regioner har udvekslet krav med henholdsvis Moderniseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner i denne uge. 3. januar starter de egentlige overenskomstforhandlinger. De forventes at blive hårde og kan i sidste ende betyde konflikt på det offentlige arbejdsmarked.

De offentlige overenskomster skal fornyes senest 31. marts 2018, og derfor er forhandlingerne om OK18 gået i gang. Indledningsvis har parterne på det offentlige område udvekslet krav, og til januar skal parterne starte de egentlige forhandlinger. Seneste udmelding fra CFU og Forhandlingsfællesskabet er dog, at man ikke vil deltage i planlagte forhandlingsmøder, før der er kommet skub i reelle forhandlinger om lærernes arbejdstid.

Og optakten til overenskomstforløbet tyder også på hårde forhandlinger, vurderer BF’s formand Tine Segel. Det er især arbejdsgiverne i staten, der har været hårde i deres udmeldinger, mens fagbevægelsen har været helt klare omkring, at »nok er nok«.

- Der er blandt andet usikkerheden omkring den betalte frokostpause i staten, som vi ikke kan leve med. Desuden er jeg dybt uenig i Finansministeriets udmelding om, at de offentlige ansatte har haft lønfest siden 2008. Derfor kan jeg konstatere, at med sådan en udmelding, kan man frygte, at der er en reel risiko for, at forhandlingerne kan ende i konflikt, siger Tine Segel. 

På det kommunale område har fagbevægelsen aftalt, at man står sammen og støtter lærerne i deres krav om, at deres arbejdstidsaftalen skal forhandles på plads ved overenskomstbordet og ikke fastsættes med lovgivning, som det skete, da lærerne blev lockoutet ved overenskomstforhandlingerne i 2013.

Bibliotekarforbundet vil løbende orientere om overenskomstforhandlingerne, som forventes afsluttet i marts 2018.

 - Mit håb er, at vi får forhandlet en aftale på plads. Men det er vigtigt, at medlemmerne er klar over, at disse forhandlinger kan ende i en konflikt, fordi vi står så langt fra hinanden, før forhandlingerne er gået i gang, siger Tine Segel.

Læs mere om optakten til OK18 i Tine Segels leder i Perspektiv.