Fat modet, grib pennen, tag ordet

22-01-2018 af
I weekenden mødtes deltagerne på BF’s Faglig Meningsdanner-uddannelse for første gang for at få redskaber til at debattere og finde politisk mod til at stå frem med deres holdninger.
BF's meningsdannere trænede bl.a. budskaber og historiefortælling. Foto Heidi Lundsgaard.

- Debatindlæg kan være et reelt redskab til forandring eller et dryp i den større kollektive demokratiske samtale, sagde Kristian Birk, Uddannelseschef i Tænketanken Cevea, i sin introduktion til deltagerne fredag aften. Og det blev indledningen på en spændende og arbejdsom weekend med deltagernes egne historier og erfaringer fra arbejdspladserne som omdrejningspunkt.

Stærk faglig stemme
BF arbejder målrettet med at give bibliotekarerne en stærk faglig stemme i den offentlige debat. Uddannelsen af meningsdannere er et skridt på vejen. Der mangler historier fra bibliotekarernes hverdag i medierne, og der er brug for at praksiseksperterne kommer mere til orde og skaber synlighed om de mange forskellige måder, hvorpå bibliotekarer skaber værdi på arbejdspladserne.

Historiefortælling i centrum
Fundamentet i meningsdanneruddannelsen er historiefortælling som mulighed for at skabe en forbindelse mellem den, der skriver, og verden. Deltagerne har desuden fået viden om journalistiske greb og metoder, konkrete redskaber til skriveprocessen og individuel feedback på deres debatindlæg. 

New librarianship
Weekenden har budt på masser af spændende debat. Henrik Jochumsen fra Institut for Informationsstudier tog i et oplæg udgangspunkt i den amerikanske professor og leder af University of South Carolina’s School of Library and Information Science, David Lankes, begreb om New Librarianship. 

David Lankes foreslår, at man i biblioteksudviklingen flytter perspektivet fra institutionen biblioteket til bibliotekaren. Det giver en ny måde at tænke på, hvis man knytter bibliotekernes mission tættere til de ansatte, som udfører den. 

Deltagerne på uddannelsen Faglig Meningsdanner mødes igen i marts.