Nye optagelsesregler på universiteter skal skabe fleksibilitet

07-12-2018 af
Alle partier på Christiansborg har underskrevet en ny aftale for optagelsesregler på universiteterne, som skal skabe et mere fleksibelt uddannelsessystem. Bl.a. bliver den såkaldte gangeregel afskaffet, og forhåbentlig kan aftalen tage noget af presset fra de studerende, lyder det fra BF’s karriererådgiver.
En universitetsuddannelse skal være mere fleksibel, end det er tilfældet i dag. Det er en del af baggrunden for, at et enigt Folketing indgår en ny aftale for optagelse på universiteterne. 

Aftalen indbefatter bl.a., at det såkaldte retskrav udvides, så de studerende får mulighed for at afbryde studierne i op til tre år uden at blive udelukket fra at fortsætte. Derudover bliver gangereglen – den bonus, studerende i dag får for at påbegynde en videregående uddannelse senest to år efter en ungdomsuddannelse, fjernet. 

Kan tage presset fra studerende
Udspillet møder ros fra både erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og studerende. Nanna Berg, karriererådgiver hos BF, hilser også de nye takter velkommen:

- Det er positivt, at der sker en forlængelse af retskravet, og at man afskaffer den såkaldte gangeregel. Det vil forhåbentlig tage noget af presset fra mange studerende, at de nu ikke skal skynde sig så meget igennem uddannelsessystemet, fordi studerende jo netop bliver dygtigere, hvis de har tid til fordybelse eller få erfaringer ved at tage en pause fra studierne, siger hun.

Mindre talfiksering
Aftalen skal også resultere i nye systemer for optagelse, hvor optagelsesprøver og samtaler kommer til at få mere fokus end karakterer. Der ligger ikke en endelig plan for det nye optagelsessystem i aftalen, der desuden vil komme til at variere uddannelserne imellem.