Biblioteker får topscore hos danskerne

07-03-2019 af
Biblioteker er sammen med museer blandt de kulturinstitutioner, som danskerne sætter særligt pris på. Samtidig mener hele 80 procent, at de bør støttes økonomisk.
Hovede fyldt med bøger

Billede: Colourbox

Biblioteker er populære hos danskerne. Det viser den nye kulturanalyse ”Mellem ballet og biograf – kultur ifølge danskerne”, som Tænketanken Mandag Morgen har foretaget for Altingets kulturpolitiske netværk. Analysen viser blandt andet, at biblioteker sammen med museer er de foretrukne steder, når danskerne benytter sig af kulturtilbud. 

Den konklusion glæder BF’s stedfortrædende formand i Jette Fugl.

”Det bekræfter endnu en gang vigtigheden af biblioteker som kilde til viden og læring samt kulturelt mødested, og det viser tydeligt, at de mange kulturtilbud, bibliotekerne udbyder, er relevante for rigtig mange danskere. Det er et vigtigt statement fra danskerne - særligt i en tid, hvor bibliotekets fremtid også har stort politisk fokus. I den forbindelse er det centralt at understrege, at det ikke ville kunne lade sig gøre, hvis der ikke var kompetente medarbejdere til at løfte opgaven,” siger hun.

Biblioteket bør have offentlig støtte

Valget af netop museer og biblioteker som de vigtigste kulturinstitutioner kan være udtryk for, at danskerne mener, at det er vigtigt prioritere kulturtilbud, hvor dannelse og formidling af vores fælles historie er i fokus, konkluderes det i analysen.

Samtidig er biblioteket den kulturinstitution, som flest danskere mener bør have offentlig støtte, idet hele otte ud af ti (80 procent) mener, at biblioteker bør modtage offentlige tilskudsmidler.

55 procent af danskerne finder det "nødvendigt, at det offentlige er med til at finansiere en stor del af kunst- og kulturlivet". 33 procent mener omvendt, at det "som udgangspunkt skal klare sig selv økonomisk".

Undersøgelsen er gennemført som et webbaseret survey, hvor der er indsamlet 2.000 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af befolkningen.