Kvalitet på uddannelserne koster

22-03-2019 af
Massive besparelser på uddannelse har alvorlige konsekvenser for kvaliteten af uddannelserne. Derfor har Fagbevægelsens Hovedorganisation igangsat en kampagne imod nedskæringer på uddannelsesområdet, og BF støtter op.
Når regeringen vælger at skære markant i midlerne til uddannelse, er det en dårlig forretning for Danmark. Det mener man hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, der netop har lanceret en kampagne imod nedskæringer på uddannelsesområdet. Hos BF er man helt på linje:
- Det er centralt, at vi har stærke og kvalitetsbevidste uddannelser, og besparelserne rammer både studerende og medarbejdere. Det giver sig selv, at man ikke kan blive ved med at opretholde det samme høje faglige niveau, når sparekniven svinges igen og igen, siger stedfortrædende formand for BF Jette Fugl.

At det er værd at investere i uddannelse, bliver blandt andet bekræftet af forskning fra Rockwool Fonden, der viser, at videregående uddannelser er vejen til velstand – både på individ- og samfundsniveau.

Fyringer nedsætter kvaliteten

Også BF’s medlemmer er hårdt ramt, idet der ses mange afskedigelser på baggrund af besparelserne på uddannelsesinstitutioner:

- De funktioner, vores medlemmer varetager på uddannelserne, såsom at hjælpe de unge med at søge troværdige informationer og viden, være kritiske og navigere i en digitaliseret verden, er centrale kompetencer, de studerende skal have, når de skal rustes til arbejdsmarkedet og fremtiden, siger Jette Fugl og fortsætter:

- Det giver plus på kontoen, både når det kommer til læringsmiljøet, karakterniveauet, elevernes faglige kompetencer og deres digitale dannelse. Så når medarbejdere, der varetager de opgaver, forsvinder, forsvinder kvaliteten lineært. Og besparelserne rammer også BF’s medlemmer – det er trist, når vi ved, at de gør en kæmpe forskel. Har Danmark virkelig råd til det?, spørger Jette Fugl.

Følg med i besparelserne live

Kampagnen er lanceret for at give danskerne et billede af, hvor store besparelser på uddannelsesområdet, der rent faktisk er tale om. Regeringen har indtil videre skåret 6 milliarder kroner på uddannelse, siden det såkaldte omprioriteringsbidrag blev indført i 2015. Når året er omme, er der tale om næsten 9 milliarder kroner, fremgår det af den nedskæringstæller, der er en del af kampagnen. Man kan følge med i den på  www.nedskæringer.dk.
Med tælleren kan man se sort på hvidt, hvor meget der er skåret i uddannelse siden 2015, og den tæller op, hvor meget mere der bliver skåret på uddannelse for hvert sekund, der går. Det løber op