Bladet

 

7 /2017  -  25. august 2017

Rane Willerslev mener, at magien skal tilbage i formidlingen; hør hvordan og hvorfor i månedens tema. Derudover handler Perspektiv denne gang om text mining, et nyt område for informationsspecialister, om servicedesign og brugerfokus og om IVA's institutleder, Per Hasle, som vi bringer et afskedsinterview med.

Download som PDF


6 /2017  -  30. juni 2017

Perspektiv for juni måned står i formidlingens tegn, når vi møder tre bibliotekarer, der formidler, fordi de ikke kan lade være. Mød Julie Arndrup, der har lavet en børnebogspodcast. Erik Nicolaisen Høy, der formidler viden om hverdagslivet for 200 år siden, og Vibeke Johansen, der netop er blevet kåret som årets litteraturformidler. Derudover følger vi blandt andet BF's vej til OK-18 og dykker ned i formandens kalender en uge i maj.

Download som PDF


5 /2017  -  24. maj 2017

Den amerikanske præsident vil fjerne statsstøtten til landets biblioteker. Perspektiv har talt med formanden for The American Library Association om den værdikamp, bibliotekarerne står i. Ellers byder månedens blad på blandt andet en fotoreportage fra Uppsala, en indføring i det nationale projekt, hvor bibliotekerne sammen med DR, museer og arkiver fortæller »Historien om Danmark«, samt en arbejdsmarkedsartikel om lønforhandlingsteknikker.

Download som PDF


4 /2017  -  26. april 2017

Mød de privatansattes nye formand. Hør, hvordan akademikere skaber job i mindre virksomheder, og hvorfor handelsskoleelever kæmper for at bevare deres bibliotekar. Og få svar på, hvor forskningsbibliotekerne er på vej hen. Alt sammen i apriludgaven af Perspektiv. 

Download som PDF


3 /2017  -  27. marts 2017

Besparelser i Svendborg, IVA på KUA og kompetencematrix på Det Kgl. Bibliotek. Det er nogle af de emner, Perspektiv sætter fokus på i forårets første nummer. Hvad fik politikerne i Svendborg Kommune til at tage besparelser på bibliotekerne af bordet? Hvad synes de studerende om IVA’s nye lokaler på Københavns Universitet? Og kan en kompetencematrix på Det Kgl. Bibliotek gøre det lettere at dele kompetencer på tværs af organisationen?

Download som PDF


2 /2017  -  22. februar 2017

Denne februar har Perspektiv interviewet professor Anne-Marie Mai om hendes forskning i litteraturens betydning for samfundsudviklingen og os som mennesker: Hvordan kan litteraturen give os indsigter, vi ikke kan opnå på andre måder? Vi tegner et portræt af en visionær og stålsat biblioteksleder i skikkelse af nyligt afdøde Erland Kolding Nielsen, af den evigt jobsøgende cand.scient.bibl., del af det voksende prekariat på arbejdsmarkedet, samt af kryptomarkedets både mørke og lyse sider på nettet.

Download som PDF


1 /2017  -  27. januar 2017

Perspektiv har fulgt IVA's flytning fra Birketinget til Søndre Campus og mødt tre solister til et interview om, hvordan det er at være alene på arbejdspladsen med den bibliotekariske faglighed. Med nye katalogiseringsregler sættes dataetik desuden på dagsordenen, blandt andet som en konkurrencefordel for virksomheder i fremtiden. Og til humanisten, som gerne vil lande et job i businessland, gives i denne måned nogle simple guidelines til hvordan.

Download som PDF


11 /2016  -  12. december 2016

Perspektiv har sat tre SoMe-bibliotekarer i stævne for at fortælle dig om sociale medier som en anden vej til brugerne: Hvad virker på de sociale medier? Hvordan holder man sig opdateret? Og hvorfor er det vigtigt at være der? Sammen med arbejdspsykolog Einar Baldursson stiller vi desuden skarpt på arbejdspauser, og hvorfor vi anbefaler dig at tage én. Tag også med Perspektiv på besøg i Digital Social Science Lab på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek, hvor bibliotekarerne guider studerende og forskere til at finde informationer i de enorme mængder af data på nettet i en usædvanlig grøn kulisse.

Download som PDF


10 /2016  -  23. november 2016

Denne måned har budt på to vigtige begivenheder i BF: Generalforsamling og Fagligt Landsmøde 2016. Dem har Perspektiv selvfølgelig dækket, lige fra deltagernes store debatlyst, rosen til hovedbestyrelsen og gf-beslutningen om igen at holde Fagligt Landsmøde og generalforsamling hver for sig til Fagligt Landsmødes fokus på læringsbegrebet. Bliv også klogere på, hvordan du forebygger stress som leder, og hør, hvordan Det Kongelige Biblioteks nyudnævnte DPO har tænkt sig at håndtere EU's nye persondataforordning.

Download som PDF


9 /2016  -  26. oktober 2016

Kom tæt på biblioteksbrugerne med aktuelle tal fra en national undersøgelse; få et indblik i fremtidens arbejdsmarked med stadig flere projektansættelser, midlertidige stillinger og freelance-opgaver; læs Jeppe Eimose Waagsteins synspunkt om digitalisering af den danske litteratur efter norsk forbillede samt kommentarer fra fem aktører på området; og hør fem informationsspecialister og bibliotekarer fortælle om livet som selvstændig. Alt sammen i denne måneds Perspektiv! 

Download som PDF


8 /2016  -  28. september 2016

I denne måned bringer Perspektiv et interview med BF's formand og næstformand om den politiske strategi for 2017-18. Vi følger BF-medlem Bolette Garmins arbejdsmiljøsag mod Carlsberg IT hele vejen til Østre Landsret og til sejr, ser nærmere på nationalbibliotekernes fusion med direktør Svend Larsen og møder nye fagligheder på biblioteket i form af en skolelærer, en boghandler og en journalist. 

Download som PDF


7 /2016  -  30. august 2016

Perspektiv sætter fokus på digitalisering. Mød Michael Anker, digital leder på Ballerup Bibliotekerne, til en kritisk snak om bibliotekernes digitale tilstand; få indblik i it-politisk ordfører fra Alternativet René Gades initiativ til et nyt it-politisk forum på Christiansborg; og læs om det voksende behov for informationsspecialister i mediebranchen med to fremtrædende arkivchefers indvarsling af deres guldalder.

Download som PDF