Gå til sidens indhold
04. juli 2019

BF’s formand i DR Radio: ”Der sker rigtig meget på bibliotekerne”

Den 4. juli udtalte BF’s formand Tine Segel sig i radioprogrammet DR P4 Morgen om faldende udlånstal på bibliotekerne. Hun understregede, at udlån kun er en lille del af bibliotekarers mange opgaver.

Et af bibliotekernes mange projekter er strandbiblioteker.

- Bibliotekernes hovedformål er oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet, og bibliotekarerne har travlt med mange spændende ting.

Sådan sagde BF’s formand Tine Segel i P4 Morgen torsdag d. 4. juli.

Udtalelsen kom i forbindelse med et indslag på DR’s radiokanal P4 om faldende udlånstal på bibliotekerne. Adspurgt, om hun var bekymret over tendensen med faldende udlån af fysiske bøger, pegede Tine Segel på, at hun gerne så, at flere fysiske bøger kom over disken, men at det digitale udlån er stigende. Og derudover læser vi også stadig, understregede hun.

- Danskernes medievaner er under forandring, og det ser man også, når det kommer til udlån af fysiske bøger.

Stor bredde i bibliotekarers arbejde

Om end udlånstallene er faldende, er der også mange anderledes initiativer, når det kommer til udlån af bøger. Blandt andet strandbiblioteker.

- Det handler om at komme ud, hvor borgerne er, sagde Tine Segel.

Og generelt har bibliotekarer en lang række forskellige opgaver, der rækker langt ud over udlån af bøger.

- Bibliotekarernes opgave er fortsat at formidle og anbefale gode bøger, men de har en stor bredde i deres daglige arbejde. De laver opsøgende arbejde, de har stort fokus på læselyst, hvilket for eksempel betyder, at de arbejder sammen med daginstitutioner og skoler, og så er der hele spørgsmålet om digital dannelse, hvor de for eksempel hjælper unge med at søge korrekte informationer og være kildekritiske.

- Det er vigtigt, at vores hovedfokus på biblioteker ikke bliver udlånstal, for der er rigtigt mange, der besøger bibliotekerne og opsøger bibliotekarerne for at få hjælp til det, de måtte have behov for.

Høre hele indslaget her ( 3 timer og 36 minutter inde i programmet)